dimarts, 5 de març del 2013

Ofec econòmic

L’ofec econòmic a què l’Estat sotmet la Generalitat no s’atura. És un ofec constant, sistemàtic i planificat.

L’Estat obliga la Generalitat a complir un % de dèficit que no acompleix ni ell mateix. Tampoc li permet crear impostos, i si ho fa els prohibeixen. El Govern central no traspassa els diners que esta obligat per llei traspassar, i retarda les inversions previstes, i aprovades, o directament no les fa. Retarda tant com vol els pagaments acordats.

Tot per doblegar econòmicament la nostra voluntat de resistència.

Per pagar les nòmines dels funcionaris i treballadors de l’administració catalana, les factures dels proveïdors, les despeses en ajudes i benestar, etc., la Generalitat ha d'esperar que el Govern central traspassi els diners i, quan ho fa, és com si fes caritat. Però són diners que hem lliurat els catalans a l’Estat en forma d'impostos.

Estrenyen  tant que obliguen la Generalitat a demanar un préstec al Govern espanyol, el mateix que es queda el 43% dels impostos pagats pels catalans. Préstec que la Generalitat ha de tornar amb un 6% d'interès  mentre que Espanya es finança a l’1%.

Perquè ens entenguem, l’Estat espanyol recapta els impostos a Catalunya. Després envia a Catalunya els diners necessaris perquè la Generalitat pagui les despeses, però ho fa quan i com vol. A més, segons el seu ofec planificat, en la quantitat que vol. Sistemàticament és queda el 43% dels nostres impostos i no traspassa la quantitat suficient per la despesa del Govern català (cosa de la qual n’és conscient). Resultat? Caos econòmic a Catalunya.

I no parlo de xifres irrisòries. El dèficit fiscal reconegut pel Govern de la Generalitat, i tots els partits catalans, oscil·la entre el 8,5% i el 10% anual. El Conseller d'Economia va fer públic un estudi on reconeix que en 24 anys el dèficit acumulat ha estat de 214.000 milions d’€. A l’any 2009 (últim any de l’estudi) són 17.000 milions d’€.

Per valorar la magnitud de les xifres hem de tenir present que el pressupost consolidat de la Generalitat per al 2012 era de 29.727 milions d’€.

Per sortir de la crisi i garantir el benestar dels ciutadans calen tres mesures: Una, recaptar tots els impostos. Dues: invertir a Catalunya el 100% dels impostos pagats pels catalans. Tres: fer unes noves lleis de transparència i control que permetin la regeneració política. Totes tres son molt senzilles, només cal voluntat política real per fer-ho.

Un petit detall, primer hem de ser capaços de constituir-nos en un nou Estat: l’Estat català. L’Estat espanyol no permetrà mai cap d'aquestes tres mesures.

4 comentaris:

  1. Els nombres son esferïdors. Ens cal l'estat català independent ja. Encara que no tinguem totes les estructures d'estat acabades cal fer-ho de seguida. El caos que crea la manca de recursos és pitjor que el pugui crear que no tinguem totes les estructures que voldriem i com les voldriem. No podem esperar més.

    ResponElimina
  2. fins quan aguantarem? Tant costa marxar? Tant costa dissenyar la pregunta de la consulta? Esperem quedar arruïnats? D´aquí 5 anys serà més fàcil marxar? Segur? no ho crec. Com més triguem, més costarà.Quins motius hi ha per demorar la fugida?
    frank@dube.cat

    ResponElimina
  3. Després de les declaracions catalonfòbies d'Ibarra, l'editorial de Vilaweb arriba a la mateixa conclusió:
    "Perquè tot fa pensar que s'acosta molt ràpidament l'hora decisiva, i com més consens i corresponsabilitat ens acomboien més forts serem."
    Val la pena llegir aquest editorial

    ResponElimina
  4. El que ja sembla constant, sistemàtica i planificada és la tossuderia dels nostres governants a seguir-li el joc a Madrid. Aviat no podrem independitzar-nos ja que no tindrem país per fer lliure, se'ns està desfent a les mans. Devolució o DUI ja!

    ResponElimina